1. EORI-nummer

Ett EORI-nummer är ett unikt registeringsnummer som används för att identifiera ditt företag inom EU. EORI står för Economic Operator Registration and Identification och du både ansöker om numret eller kontrollerar om du redan har ett nummer på Tullverkets hemsida.

2. Varukod och tullsats

Ta reda på varukoden och tullsats för din vara. För att hitta både varukod och tullsats för din vara kan du besöka Tulltaxan. Denna information behöver du för att kunna fylla i dina förtullningsdokument på rätt sätt.

3. Eventuella import eller exportregler? 

En del varor kan ha import eller exportrestriktioner vilket medför att du kan behöva en licens eller någon form av tillstånd för att kunna importera och exportera varan. Vanliga varor som omfattas av restriktioner är livsmedel och ekologiska produkter, alkoholhaltiga drycker, växter och elektriska produkter. Är du osäker rekommenderar vi dig att ta kontakt med Tullverket för att få hjälp.

4. Fyll i tulldokumentationen

Om dina varor ska transporteras utanför EU ska de alltid ha en beteckning över innehållet på en Commercial- eller Proforma Invoice. Att du ska använda en Commercial Invoice (handelsfaktura) är vanligast och denna används för allt gods du betalar eller tar betalt för. För varor du inte betalar eller tar betalt för ska du istället använda en Proforma Invoice. Mallar för både Commercial och Proforma Invoice hittar du i tjänsten när du bokat en sändning.

5. Behöver du exportbevis?

Ibland, exempelvis vid temporär export/import eller begäran om återbetalning av tull vid retur kan du behöva ett bevis på att varorna lämnat EU. Det kan även vara så att Skatteverket eller andra myndigheter av andra anledningar vill se ett exportbevis. För att få ett exportbevis skriver du in koden 30400 i fältet ”särskilda upplysningar/kod” i exportdeklarationen. För mer info om exportdeklaration kan du besöka tullverket


Om något är oklart eller om du vill ha hjälp med något så är det bara att ta kontakt med oss via chatten så hjälper vi dig gärna!

Hittade du svaret?